DogMania

Vise od Foruma
 
HomeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Dalmatinski pas

Go down 
AutorPoruka
Buco

Buco

Broj komentara : 50
Age : 49
Location : Slavonski Brod
Registration date : 2008-02-02

KomentarNaslov komentara: Dalmatinski pas   Sun Feb 17, 2008 4:12 pm

Porijeklo: Dalmacija, Republika Hrvatska

Upotreba: pas pratilac, porodični pas. Prikladan za dresuru psa pratioca i sanitetskog psa.

FCI klasifikacija: FCI grupa VI, sekcija 3, društveni psi i psi pratioci, bez radnog ispita.

Kratak povijesni pregled:
Dalmatinčevo porijeklo je sve do danas nejasno i samo na pretpostavkama zasnovano. Najraniji konkretni nagovještaji potječu sa slika talijanskih slikara 16. stoljeća. Slike na grobovima starih egipatskih faraona, koje odgovaraju kopijama na portretima iz srednjeg vijeka, daju naslutiti da je dalmatinac nekoliko tisuća godina star. Iz ovih predanja može se izvesti ozbiljan zaključak, da se dalmatinčevo porijeklo nalazi u prostoru Sredozemlja. U djelu, što ga je 1792. godine objavio neki Thomas Bewick, nalazi se dalmatinčev opis i njegov crtež. Bewick ga obilježava kao "The Dalmatian or Coach dog". Prvi dalmatinčev standard sastavio je godine 1882. englez po imenu Vero Shaw. Ovaj je standard bio godine 1890. prihvaćen kao službeni standard.

Opći izgled:
Dalmatinac je upadljivo pjegast, mišićav i živahan pas. Simetričan je u svojim konturama, lišen grubosti i nezgrapnosti i kadar brzo trčati velikom istrajnošću.

Ponašanje i karakter:
Simpatično biće, prijazno, nije plašljiv ili suzdržan, lišen je nervoze i agresivnosti.

Glava i lubanja:
Glava ima lijepu dužinu. Lubanja mora biti pljosnata, među ušima najšire, a na sljepoočnicama lijepo oblikovana. Mora imati jasan STOP. Bore nisu poželjne. Njuška je dugačka i kepka i ne smije biti zašiljena. Labrnje moraju tijesno nalijegati na vilice, an ne biti obješene preko njih. Ako su pjege crne, nos je uvijek crn, a ako su smeđe, nos je isto tako smeđ.

Zubi i zubalo:
Jake čeljusti sa savršenim, pravilnim i cjelovitim zubalom u obliku škara.

Oči:
Oči moraju biti srednje veličine i razmak među njima ne treba biti suviše velik, nego umjeren; moraju biti okrugle, bistre i sjajne, inteligentnog izraza. Vrsta s crnim pegama mora imati tamne oči, a ona s smeđim pjegama, oči jantarove boje. Očni rub kod crnopjegastih je općenito crn, a kod vrsta s smeđim pjegama općenito smeđ.

Uši:
Uši su smještene visoko, srednje veličine i prilično široke u produžetku. Priljubljene uz glavu, one se postepeno sužavaju do njihovog zaobljenog vrška. Njihova je struktura fina i tanka i osuta mnogobrojnim pjegama.

Vrat:
Neka bude umjerene dužine, ispupčen i lagan. On se mora u pravcu glave sužavati i ne smije imati nikakvoga podgušnjaka.

Trup:
Prsa moraju biti duboka i široka. Rebra su lijepo izbočena, a greben lijepa oblika. Leđa su snažna i uspravna, a slabine mišićave i lagano izbočene.

Rep:
Seže otprilike do kvrge na skočnom zglobu, snažan na početku i prema kraju, sužavajući se ravnomjerno i nipošto grubo. Treba biti smješten ni suviše visoko, ni suviše nisko. Gore lagano savinut, ali nipošto uvijen.

Prednje noge:
Ramena moraju biti lagano nagnuta, lijepo oblikovanai mišićava. Laktovi moraju biti tijesno priljubljeni uz tijelo. Prednje noge su sasvim uspravne, veoma košćate i jake, a moraju biti elastične.

Stražnje noge:
Mišići su jako razvijeni i dobro uočljivi. Zglobovi koljena su razvijeni. Noge su paralelne, ako se gledaju odostraga.

šape:
Okrugle, čvrste s ispupčenim prstima (mačje šape) o okruglim, žilavim, elastičnim jastučićima. Nokti na prstimasu crni ili bijeli kod crnopjegaste pigmentacije, odnosno, smeđi ili bijeli kod smeđe pigmentacije.

Hod:
On se kreće potpuno slobodno, ravnomjerno, snažno, ritmički grabeći korak. Gledano straga, noge se kreću paralelno, stražnja noga hoda tragom prednje noge. Kratki koraci i pokreti koji šljapaju su pogrešni (nepravilni).

Dlaka:
Kratka, tvrda, gusta, glatka i sjajna.

Boja:
Temeljna boja je čisto bijela. Tamno crne pjege pri crnoj pigmentaciji i smeđe poput boje kože kod smeđe pigmentacije. Pjege ne smiju prelaziti jedna u drugu. One moraju biti okrugle i pravilno raposređene. Pjege po tijelu u prosjeku moraju imati 2 do 3 centimetra. Pjege po glavi, repu i na dijelovina tijela moraju biti manje.

Veličina / težina:
Sklad proporcija ima neobično važno značenje.

Idealne veličine:
Psi: 56-61 centimetar, a kuje 54-59 centimetara.

Idealna težina:
Psi: oko 27 kilograma, a kuje oko 24 kg.

Greške:
Svako odstupanje od prije navedenih točaka mora se smatrati greškom, koju bi trebalo procijeniti (vrednovati) u točnom odnosu prema stupnju odstupanja.

Greške koje isključuju rasplod:
Albinizam (nedostatak pigmenta dlake); nedostatak pigmenta na rubu očnog kapka; tri boje (crne i smeđe pjege na istom psu); limun pjege (pjege boje limuna odnosno brončane boje); druge greške u pigmentaciji; plavo ili čakarasto oko; predgrozavajuće ili podgrizavajuće zubalo, jednako tako: gluhoća; entropija (unutra okrenuti očni kapci); ektropija ( prevtranje očnih kapaka); izraženo plašljivo ili agresivno ponašanje.
Mužjaci moraju imati normalno razvijene testise, potpuno spuštene u skrotum.
Na vrh Go down
 
Dalmatinski pas
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
DogMania :: Pasmine/Rase :: FCI Grupa 6-
Idi na: