DogMania

Vise od Foruma
 
HomeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Šarplaninac

Go down 
Idi na stranicu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AutorPoruka
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Šarplaninac   Wed Feb 06, 2008 11:50 am

ŠARPLANINAC - HRABAR I SRČAN PAS

Šarplaninac, odličan čuvar stada i beskompromisan borac sa vukovima.

Među ljubiteljima pasa ima dosta onih koji su naklonjeni pastirskim psima.
Glavna osobina ove vrste pasa je da čuvaju povereno im stado i red u njemu.
Izgleda da su pastirski psi bili među prvima koje je čovek pripitomio kada je rešio da se druži sa psom.
Pastirski psi su srčani, hrabri i nepodmitljivi. Odlično služe odbrani stada od vukova i drugih divljih zveri, kao i od ljudi.
Osobito su im istančani čulo mirisa i sluha. Oštar sluh ovih pasa je do te mere razvijen da osećaju najlakši hod čoveka koji, recimo, prolazi poljskim putem na udaljenosti od pet stotina metara. Oštrinom čula mirisa, veoma brzo mogu nanjušiti dolazak nepoznatih lica i životinja. Tada neustrašivo stupaju u borbu za odbranu svoga stada, bez obzira ishod borbe, pa čak i po cenu svog života.


Najstarija rasa pasa na Balkanskom poluostrvu

Šarplaninac je najstarija rasa pasa na Balkanskom poluostrvu. Zna se da je još za vreme Ilira i Rimljana korišćen za čuvanje stada od zveri. To je jedan od najsnažnijih ovčarskih (pastirskih) pasa na svetu.
Mada nosi naziv naše planine, na kojoj se najviše uzgaja, šarplaninac se može naći i u drugim planinskim predelima Bosne, Crne Gore, Makedonłje i Srbije. Veoma je omiljen i cenjen kod čuvara stoke u pomenutim područjima. Uz njih se ljudi koji drže stoku osećaju bezbednije, bilo da se radi o sopstvenoj zaštiti, bilo o čuvanju onoga što je ovim pametnim i hrabrim psima povereno na čuvanje. Dobroćudan je, ali ume da bude i vrlo opasan. Prema nepoznatim ljudima je nepoverljiv. Napada odmah. Neverovatno je odan gospodaru. Ne plaši se zveri. Medveda se ne plaši, a sa vukovima se uspešno nosi i najčešće izlazi kao pobednik. Veoma je tvrdoglav i zato je težak za dresuru. Nije prznica, ali mu ponekad smeta društvo drugih, nepoznatih pasa.
Medjutim, kada se šarplaninci gaje u gradu, ako se o njima ne povede dovoljno računa, vrlo brzo gube svoje osobine jakih, snažnih i nepodmitljivih pasa i tada su podložni biološkim degeneracijama. Stoga, i pored teških uslova života na planinama gde im je često jedina hrana kačamak i mleko, izgleda da su tamo mnogo zadovoljniji i srećniji. Njihova prirodna selekcija je išla putem stvaranja jakog, snažnog i žilavog psa. I upravo takav utisak i odaje. Glava mu je krupna, lobanja široka, medvedja, njuška zatupasta. Vrat mišićav i dosta kratak. Telo mu je razvijeno i snažno. Rep kitnjast, pri hodu podignut. Dlaka mu je duga i gusta. Najčešće je gvozdenosive boje. Vrlo je ozbiljan i ne voli igru.
Za ljubitelje pasa svakako će biti interesantno da je ova rasa kod Medjunarodne kinološke organizacije (FCI) prvi put registrovana 1939. godine kao "Ilirski ovčar", da bi na predlog Jugoslovenskog kinološkog saveza, 1957. godine, bio registrovan kao "jugoslovenski ovčarski pas - šarplaninac". Uobičajena skraćena oznaka za ovu rasu je JU-ŠO.


OPŠTI IZGLED I OSOBINE

Opšti izgled:
Snažan, dobro povezan pas, iznad srednjeg rasta, u celini skladne gradje. Prekriven je dugom, gustom i dosta grubom dlakom, što daje utisak zbijene gradje tela. Snažne konstitucije, mirnog temperamenta, dobroćudan ali vrlo oštar pas. Odan svom gospodaru i nepodmitljiv.
Visina:
Visina grebena mužjaka iznosi prosečno 62 cm, a kuje prosečno 58 cm. Poželjni su viši psi. Psi ispod 56 cm i kuje ispod 54 cm isključuju se od pozitivne ocene. Prosečna težina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a kuje 30-40 kg.
Dužina:
Trup nesto duži od visine grebena (u mužjaka za 8-10%, a u kuja za 10-12% visine grebena).

GLAVA
Opis:
Glava je srazmerna veličini tela i iznosi oko 25 cm (ili oko 40% visine grebena). Lobanjski deo glave je nešto duži od njuške i čini u proseku 58%, odnosno 42% ukupne dužine glave. U kuje je njuška nešto duža (57%:43%). Gledana iz profila, linija čela je blago ispupčena, a njuška ravna, medjusobno obe linije su blago konvergentne.
Lobanja:
Čelo (lobanjski deo glave) je suvo, široko, srednja čeona linija izražena, gledano odozgo i sa strane čelo blago ispupčeno i zaobljeno. Očni lukovi slabo izraženi. Potiljačno ispupčenje nije izraženo.
Stop:
Prelaz izmedju lobanjskog i ličnog dela glave je slabo izražen.
Njuška:
Kraća od lobanjskog dela, u osnovi široka i duboka, postepeno se i blago sužava prema vrhu. Nosnik je prav i širok, profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnoj liniju, koja je divergentna.
Nos:
Širok i crno pigmentisan.
Usne:
Srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Uglovi usana zatvoreni, bez žvala.
Zubalo:
Makazasto i potpuno.
Oči:
Bademastog oblika, ni buljave, ni upale, tamno ili svetlo kestenjaste boje, smirenog su, ali prodornog i neustrašivog izraza. Očni kapci, kao i sve vidljive sluzokože, crno su pigmentisani.
Uši:
Usadjene u visini zamišljene linije koja spaja vrh nosa i unutrašnji očni ugao, ili su neznatno niže usadjene, oborene i uz glavu nošene, u obliku slova"V", srednje duge i dopiru do unutrašnjeg očnog ugla iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.

VRAT

Profil:
Gornja profilna linija vrata u gornjem delu vrata je blago ispupčena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraći, dubok, širok i mišićav, sa glavom i trupom dobro povezana i bez naglih prelaza. Vrat je blago uzdignut u odnosu na liniju ledja. Koža je pripijena - bez podgušnjaka (fanona). Dlaka je gusta, duga i oštra, na prelazu glave u vrat obrazuje izrazitu ogrlicu, što prividno povećava širinu i dubinu ovog dela glave.

TRUP

Izgled u celini:
Gornja linija trupa je ravna ili se blago spušta od grebena prema sapima. Kod pasa odgajenih u planinama toleriše se i neznatna nadgradjenost, iako ona nije poželjna. Trup je nešto duži od visine.
Greben:
Blago izražen i širok. Povezanost vrata i grebena čvrsta, a prelaz blag.
Ledja:
Prava i široka, ne suviše duga. Slabinski deo kraći, širok i mišićav.
Sapi:
Srednje duge, koso unatrag položene, široke i dobro obrasle mišićima.
Grudni koš:
Grudi su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su široka i mišićava. Obim grudnog koša treba da je najmanje 20% veći od visine grebena.
Trbuh:
Pribran, mišićav. Donja linija trbuha blago se penje prema zadnjem delu. Slabine relativno kratke i naznačenih prelaza.
REP
Rep:
Dug i dopire najmanje do skočnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gornjom linijom repa bez naglih prelaza. Rep je u osnovi snažan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem delu dugom dlakom, koja ga čini kitnjastim. Rep je sabljast u akciji više u afektu iznad ledjne linije, podignut i u luku povijen.
PREDNJE NOGE
Izgled:
Posmatrano u celini, prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. Pojedini delovi prednjih nogu u skladnim su odnosima jedan prema drugom i sa trupom posmatrani, u celini.
Plećka:
Dovoljno duga i široka, dobro je povezana sa grudnim košem, blago je ukošena i sa horizontalom zaklapa ugao od 65 stepeni. Nadlaktica mišićava, od plećki položenija, zaklapa ugao sa horizontalom oko 55 stepeni. Lakatni ugao (izmedju nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stepeni. Lakat širok, pravilno postavljen, neznatno udaljen od grudnog koša.
Podlaktica:
Okomita, snažnih kostiju, mišićava, duga i na zadnjoj strani ukrašena dugom dlakom - zastavicama. Zglob saplja širok, dubok sa blago izraženim prelazima.
Došaplje:
Blago ukošeno, snažno i široko.
Šape:
Snažne, izbočenih čvrsto pripijenih prstiju, kašikastog oblika. Nokti tamno pigmentisani, čvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentisani, čvrsti, ali elastični.

ZADNJE NOGE
Izgled:
Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi pravilni i nešto širi od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su takodje pravilni a uglovi dovoljno zatvoreni. Butina je mišićava, snažno zaobljene muskulature, koso položena i zaklapa sa horizontalom sličan ugao kao i plećka. Koleni ugao je nešto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stepeni). Koleno čvrsto i široko. Potkolenica koso postavljena, snažna, sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama.
Skočni zglob:
Širok je i dosta otvoren (ugao oko 130 stepeni).
Zadnje došaplje:
Snažno, nešto strmije od prednjeg, zaperci se retko sreću, a treba ih uklanjati.

HOD
Korak izdašan, dug i lak. Najradije se kreće u srednje dugom ali visokom kasu. U galopu je nešto teži, ali sa dugim i izdašnim skokovima.
KOŽA
Srednje debela, elastična, uz telo i pojedine delove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokože crno ili tamno pigmentisane.
DLAKA
Glava, uši i prednji delovi nogu obrasli su kratkom dlakom. Vrat, trup, kao i zadnji delovi ekstremiteta i rep pokriveni su dugom, nešto grubljom i skoro pravom dlakom. Ispod duge dlake nalazi se kraća, finija, vrlo gusta i obilna poddlaka. Dužina dlake na grebenu iznosi 10-12 cm, a ne sme da bude kraća od 7 cm.
BOJA
Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od belog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpoželjnija je sivozelena i tamnosiva boja. Šarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepoželjne male bele oznake - belege na prsima i prstima. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najviše je izražena na gornjim delovima glave, vrata i trupa. U donjim delovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim delovima nogu u svetliji (prljavo sivi, odnosno žućkasti) pigment. Ovi prelazi u svetlije boje ne smeju da budu oivičeni i da daju utisak šarenila.
TEŽINA
Težina mužjaka u radnoj kondiciji treba da iznosi 35-45 kg, a kuje oko 30-40 kg.
MANE
Lakše:
Nedovoljno izražena širina lobanjskog dela glave, nešto duži lični deo glave, slabije razvijene čeljusti, nedovoljno izražena širina i dubina grudi, pljosnata ili suviše zaobljena rebra, manje izraženi nepravilni stavovi nogu, nešto kraća dlaka (pri čemu su zastavice ipak dobro izražene), bele belege na prsima i šapama, malo skraćenje repa, zečije šape, kao i ostale lakše telesne mane.
Teže:
Preduga (šiljasta) njuška, jako izražen stop, visoko usadjene i nedovoljno preklopljene uši, klještasto zubalo, sedlasta ledja, nošenje repa u stranu, limfatična konstitucija, kao i sve teže telesne mane.
Diskvalifikacione:
Nedostatak premolara, velika nesrazmera dužine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna dužina dlake (ispod 7 cm), pojava šarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoža i očiju, degenerativne pojave - brahignatija i prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urodjeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta ledja i druge degenerativne pojave.

Baba Kai (4xPRM, 14xCAC, 6xCACIB, 2xRCACIB, 14xBOB, CH SRB)
Na vrh Go down
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Wed Feb 06, 2008 12:00 pm

Na vrh Go down
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Wed Feb 06, 2008 12:02 pm

Na vrh Go down
PateR
Administrator
Administrator
avatar

Broj komentara : 96
Registration date : 2008-01-21

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Wed Feb 06, 2008 1:54 pm

Hvala na standardu i slikama.
Vidim da ima dosta clanova koji su odgajivaci ili vlasnici pasa ove rase.(imena sa drugih foruma) koji cute, miruju.
Kao sto pise u pravilima foruma, ovo nece biti mesto gde ce biti privilegovanih clanova ili moderatora koji mogu utecati da se brisu postovi ili neki clanovi.
Svaka konstruktivna rasprava je dobrodosla, sve dok nema jedine stvari koja je ovde zabranjena, a to je nacionalizam.
Zato slobodno pisite o onome sto vam mozda ne bi proslo na nekim drugim forumima.
Pozdrav izvornima i onim manje izvornima.Wink
Na vrh Go down
http://dogmania.bosnianforum.com
munjo

avatar

Broj komentara : 28
Location : BiH
Registration date : 2008-01-26

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Mon Feb 11, 2008 2:18 pm

Pozdrav deda
nadam se dobrom druženju i na ovim stranicama
za početak o mene koja slička Wink
Na vrh Go down
http://www.sarplaninci-od-stankovica.com/
munjo

avatar

Broj komentara : 28
Location : BiH
Registration date : 2008-01-26

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Mon Feb 11, 2008 2:28 pm

Na vrh Go down
http://www.sarplaninci-od-stankovica.com/
munjo

avatar

Broj komentara : 28
Location : BiH
Registration date : 2008-01-26

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Mon Feb 11, 2008 2:30 pm

Na vrh Go down
http://www.sarplaninci-od-stankovica.com/
munjo

avatar

Broj komentara : 28
Location : BiH
Registration date : 2008-01-26

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Fri Feb 15, 2008 6:48 pm

Na vrh Go down
http://www.sarplaninci-od-stankovica.com/
munjo

avatar

Broj komentara : 28
Location : BiH
Registration date : 2008-01-26

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Sun Feb 24, 2008 11:23 pm


Na vrh Go down
http://www.sarplaninci-od-stankovica.com/
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Tue Feb 26, 2008 10:06 am

Pozdrav Munjo
Interesuje me ovaj vojni pas sto si ga zadnjeg postavio i za koga kazes da je Cafov sin a Calov unuk kakav je sa zubima, i dali ces ga izvoditi u S Palanku.
pz deda
Na vrh Go down
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Tue Feb 26, 2008 10:10 am


By dedagacik at 2008-01-05

Mustra ..Sapina cerka.
Na vrh Go down
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Tue Feb 26, 2008 10:13 am


By dedagacik at 2008-01-05

Mustra
Na vrh Go down
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Tue Feb 26, 2008 10:15 am

Izvinjavam se ,neznam kako sam pogresio pa sam duplirao jednu istu sliku
pozdrav deda
Na vrh Go down
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Tue Feb 26, 2008 10:17 am


By dedagacik, shot with Canon PowerShot A450 at 2007-12-28
Na vrh Go down
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Tue Feb 26, 2008 10:20 am

Na vrh Go down
KontinentalacBroj komentara : 7
Registration date : 2008-02-22

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Tue Feb 26, 2008 8:49 pm

Munjo bez ljutnje al tvoji kao da imaju kavkazca u sebi,dal si siguran da imas prave sarce jer ovo sto se vidi nemoze se reci da su cisti.
Na vrh Go down
munjo

avatar

Broj komentara : 28
Location : BiH
Registration date : 2008-01-26

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Thu Feb 28, 2008 1:01 pm

Kontinentalac (citat):
Munjo bez ljutnje al tvoji kao da imaju kavkazca u sebi,dal si siguran da imas prave sarce jer ovo sto se vidi nemoze se reci da su cisti.
Nema ljutnje
Samo mi reci sta je to od kavkazaca u mojim psima?
Na vrh Go down
http://www.sarplaninci-od-stankovica.com/
Orlov Krš

avatar

Broj komentara : 7
Location : Mladenovac, Srbija
Registration date : 2008-02-28

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Thu Feb 28, 2008 1:15 pm

Pozdrav Svima, evo i mene... Wink

Bojan
Na vrh Go down
http://www.orlovkrs.com/
munjo

avatar

Broj komentara : 28
Location : BiH
Registration date : 2008-01-26

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Thu Feb 28, 2008 1:16 pm

Pozdrav i tebi Boki:004:
Na vrh Go down
http://www.sarplaninci-od-stankovica.com/
Orlov Krš

avatar

Broj komentara : 7
Location : Mladenovac, Srbija
Registration date : 2008-02-28

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Thu Feb 28, 2008 1:19 pm

munjo (citat):
Pozdrav i tebi Boki:004:

Hvala Aco
Na vrh Go down
http://www.orlovkrs.com/
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Thu Feb 28, 2008 1:46 pm

Pozdrav svima
Deda se poplasi da nebude sam na ovom forumu;) affraid
Na vrh Go down
Pecurka

avatar

Broj komentara : 12
Registration date : 2008-02-28

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Thu Feb 28, 2008 3:07 pm

Eve me i men, te dojdo i ja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sam tako, da ve svi pozdraim!!!!!!!!!!!!!!!!
Na vrh Go down
GACIK VLATKOBroj komentara : 68
Registration date : 2008-02-06

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Thu Feb 28, 2008 4:26 pm

Pecurke niknuli i ti be.
pozdrav od deduuuu...
Na vrh Go down
Nikola TS

avatar

Broj komentara : 2
Registration date : 2008-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Fri Feb 29, 2008 2:48 am

Pa kude ste be , kojo si ima novo.

Pozdrav i od men
:0909:
Na vrh Go down
KontinentalacBroj komentara : 7
Registration date : 2008-02-22

KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   Fri Feb 29, 2008 10:19 am

munjo (citat):
Kontinentalac (citat):
Munjo bez ljutnje al tvoji kao da imaju kavkazca u sebi,dal si siguran da imas prave sarce jer ovo sto se vidi nemoze se reci da su cisti.
Nema ljutnje
Samo mi reci sta je to od kavkazaca u mojim psima?


Munjo izvini i ti i tvoji psi sto sam ih pomesao sa kavkazcima.
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Šarplaninac   

Na vrh Go down
 
Šarplaninac
Na vrh 
Stranica 1/7Idi na stranicu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
DogMania :: Pasmine/Rase :: FCI Grupa 2-
Idi na: