DogMania

Vise od Foruma
 
HomeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Kern terijer FCI 4 (Cairn terrier)

Go down 
AutorPoruka
Mihaela
pupy
Mihaela

Broj komentara : 103
Age : 37
Location : Zagreb
Registration date : 2008-01-24

KomentarNaslov komentara: Kern terijer FCI 4 (Cairn terrier)   Thu Jan 31, 2008 2:06 pm

Standard br. 4 – V. Britanija

Opći izgled
: Okretan, oprezan, raspoložen za rad i samonikao u svom pojavnom obliku. Na prednjim šapama dobro stoji ka naprijed. Snažne prednje i zadnje noge, dubok grudni koš, veoma slobodan iskorak. Dlaka otporna na vremenske prilike.

Karakteristika: Mora odavati utisak aktivnog, odvažnog i robusnog psa.

Narav: Neustrašiv i radostan, veoma samostalan, ali bez agresivnosti.

Glava i lubanja: Mala, ipak u pravilnom odnosu sa tijelom. Široka lubanja sa jasnim udubljenjem između očiju i izraženog stopa. Njuška puna snage, jake vilice, ali ne duge ili teške. Crna nosna pečurka. Glava dobro odlakana.

Oči: daleko jedno od drugog, srednje velike, tamne lješnjak boje. Leže nešto dublje sa čupavim obrvama.

Uši: Male špicaste, uspravno stojeće i dobro nošene. Nisu usko jedno uz drugo niti su jako odlakane.

Njuška/zubalo: Veliki zubi. Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim škarastim zubalom pri čemu sjekutići gornje vilice bez razmaka naliježu na one iz donje.

Vrat: Dobro usađen, nije kratak.

Prednji dio: Koso postavljene plećke. Srednje duge noge, snažne ali ne preteške kosti. U laktovima ni u kom slučaju izvrnute u stranu. Noge dobro pokrivene oštrom dlakom.

Tijelo: Srednje duga ravna leđa. Dobro zaobljena, daleko unazad pružena rebra. Snažne vitke slabine.

Zadnji dio: Veoma snažne, mišićave zadnje noge. Dobro ali ne pretjerano zaobljeno koljeno. Nisko postavljen skočni zglob, koji promatran od pozadi nije okrenut ni unutra niti napolje.

Šape: Prednje veće od zadnjih, smiju biti neznatno okrenute napolje. Debeli snažni jastučići. Tanke, uske ili izdužene šape su za kažnjavanje.

Rep: Kratak, odgovara tijelu. Dobro odlakan ali nije resast. Nije ni visoko, niti nisko usađen. Nošen veselo, ali ne iznad leđa.

Kretanje: Veoma slobodno, tečno i osvajajuće. Prednje noge sa velikim iskorakom, a zadnje proizvode snažan potisak. Pri tome skočni zglobovi ne stoje usko, ali ni daleko jedan od drugog.

Dlaka: Od velikog značaja. Otporna na vremenske uvjete. Neminovna je dupla dlaka sa bujnom, oštrom ali ne žičastom pokrovnom dlakom. Kratka podlaka meka i gusta. Otvorena dlaka je za penalizaciju. Dozvoljena je blaga valovitost.

Boja: Krem boja, pšenična, crvena, siva ili gotovo crna. Kod svih ovih boja dozvoljena je tigravost. Nisu dozvoljene potpuno crna, bijela ili crna sa paležom. Veoma su tipične tamne oznake na ušima i njušci.

Veličina: Visina grebena oko 28 – 31 cm. Pri tome uvijek u pravilnom odnosu visine grebena prema masi tijela. Idealna masa 6 – 7,5 kg.

Mane: Svako odstupanje od gore navedenog smatra se greškom čije ocjenjivanje stoji u točnoj srazmjeri sa stupnjem izraženosti


Na vrh Go down
 
Kern terijer FCI 4 (Cairn terrier)
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
DogMania :: Pasmine/Rase :: FCI Grupa 3-
Idi na: