DogMania

Vise od Foruma
 
HomeRegistracijaLogin

Share | 
 

 Češki terijer FCI 246 (Terier Czeski)

Go down 
AutorPoruka
Mihaela
pupy
Mihaela

Broj komentara : 103
Age : 37
Location : Zagreb
Registration date : 2008-01-24

KomentarNaslov komentara: Češki terijer FCI 246 (Terier Czeski)   Thu Jan 31, 2008 1:41 pm

Standard br.FCI 246 – ČeškaOpći izgled: Zahvaljujući svojoj tjelesnoj gradi, ima odlične prirodne osobine za uspješan rad u jamama i za rad u poljima. Vrlo je izdržljiv iako je kratkonog. U borbi s divljim životinjama ili štetočinama vrlo uporan, ali nije tvrdoglavo agresivan (oštar).Sposoban za prilagođavanje, što ga čini ugodnim pratiocem i u kuci i za djecu. Njegova pastelna boja daje dlaci lijep sjaj svile.

Glava: Dugačka u odnosu na proporcije psa. Nos je dobro razvijen i lijepog oblika. U pasa sivo- plave boje nos je crn, dok u pasa sivo- kestenastih ili boje svijetle kave, nos je boje jetre. Nosnik je prav. Usne su mesnate, čvrsto su priljubljene. Vilice su snažne, a zubi su škarasti do klještastog zagriza. Stop nije naglašen, ali je vidljiv. Čeona kost formira s uzdužnom osom nosnika dobro izraženi kut. Lubanja između ušiju nije tako nije tako široka i postepeno se sužava prema očnim lukovima. Arkadni lukovi su blago povijeni. Čeona brazda slabo je naznačena, a potiljačna kost je uočljiva. Žvakaći mišici ne trebaju biti jako izraženi. U cjelini je u obliku tupog, dugog i ne tako širokog paralelopipeda, zastupljenih kutova.

Oči: Srednje krupne, ipak nešto upale, ljupkog izraza. Oči su skoro potpuno prekrivene dlakom. U pasa sivo- plave boje oči su mrke do tamno mrke boje, u pasa boje svijetle kave oči su svjetlije ( od kestenaste do svijetlo kestenaste ). Očni kapci su crni u pasa sivo- plave boje, a u pasa boje svijetle bijele kave kapci su boje jetre.

Uši: Srednje velike, viseće, tako da prekrivaju ušni otvor. Relativno visoko usađeno i potpuno prilažu uz obraze. Uši su trokutastog oblika, a najkraća strana je na preklopu uha.

Vrat: Srednje dug, koso nošen i proporcionalno snažan. Koža pod gušom je malo opuštena, ali ne smije stvarati podgušnjak – fanon .

Prednje noge: Plećka mišićava, lopatica dobro položena i pokretljiva. Laktovi su odvojeni od trupa, slobodni, ali ne smiju biti prema trupu uvijen i niti u polje izvrnuti. Prednje noge prave i snažnih kostiju, pokreću se pravo naprijed, paralelno s osom trupa. Šape velike, pribranih prstiju i sa snažnim noktima. Tabani puni i dobro razvijeni.

Trup: Tijelo je srednje dužine. Leđna linija je prva i samo je neznatno šarenkasta u slabinskom dijelu leda. Grudni koš je više zaobljen nego što je dubok (nije previše spušten). Idealan obim grudi, mjeren iza laktova, iznosi 40 – 45 cm. Rebra su zaobljena. Slabinski dio leda je mišićav, srazmjerno dug, širok i blago zasvođen (šarenkast). Trbuh, promatran u njegovoj najudaljenijoj točki od rebara prema zadnjim nogama, prilično je prostran (širok). On je samo neznatno pribran. Slabine (gladne jame) su ispunjene. Sapi su vrlo razvijene, mišićave i blago oborene (kose).

Zadnje noge: Zadnje noge su snažnih kostiju s mišićavim butinama. Potkoljenica je relativno kraća, unazad koso položena tako da su zadnje noge otvorenije, uglovane. Koljeni zglob relativno visoko postavljen i snažno razvijen. Šape manje od šapa prednjih nogu. Zadnje noge su paralelne, a u kretanju korak je slobodan i dug.

Rep: Dug oko 18 – 20 cm i srazmjerno snažan. Ne treba biti previše duboko usađen. U mirovanju visi na dolje ili s blago podignutim vrhom. Kad je pas uzbuđen, sabljasto nosi rep, vodoravno ili neznatno više.

Odlakanost i boja: Terijeri ove pasmine odgajaju se u dvije osnovne boje: sivo- plava (štenci su na štenjenju crni) i kestenasto do svijetle boje bijele kave ( štenci su na štenjenju kestenasto čokoladne boje). U obje ove boje dozvoljene su žute, sive ili bijele oznake. Obično se javljaju na glavi (na obrazima i na njušci), na vratu, grudima i na trbuhu, pa cak i na krajevima nogu i pod repom. Po koji put ima bijeli vrh repa i bijelu ogrlicu. Osnovna boja mora prekrivati najveći dio površine tijela.Dlaka prema godišnjem dobu i po potrebi treba biti ošišana škarama: trimovana. Na prednjem dijelu glave ne treba se šišati, već stvarati gustu bradu i jake obrve. Ne treba se šišati ni na nogama, niti na grudnoj kosti, ni na trbuhu. Prijelaz između šišanih (trimovanih) i nešišanih površina treba biti postepen, a ne nagao. U pasa koji se pripremaju za izložbu, dužina dlake na vratu i leđima ne smije biti veća od 1,5 cm. Poslije šišanja dlaka izgleda svjetlija, tanja i blago valovita. Kad poraste, postaje tamnija, valovita, pa cak i kovrdžava. Po čitavom tijelu dlaka treba biti gusta i sjajna kao svila.Kod plavo- sivih pasa koža je sive boje, a kod pasa svijetlo kestenaste boje kave ona je boje mesa.

Visina i težina: Greben od 27 – 35 cm. Težina od 6 – 9 kg.

Kretanje: Pokreti prednjih i zadnjih nogu su slobodni i usmjereni pravo unaprijed.
Iskorak u hodu i kasu je tako veliki da pas može bez teškoće pratiti čovjeka u hodu. Galop je laganiji, ali vrlo izdržljiv. Treba pridavati veliki značaj pravilnoj gradi nogu i njihovim pravilnim kretanjima.

Mane: Kratka, lakša ili šiljata njuška sa slabo razvijenim zubima. Predgrizac ili podgrizac. Boja nosa koja odstupa od standardom propisane. Previše krupne, buljave oči. Previše svijetle oči u pasa sivo- plave boje. Entropija ili ektropija. Preduge ili prekratke uši ili drugačijeg oblika ili na drugi način usađene i nošene, nego što je propisano standardom. Krive prednje noge. Prevelik obim grudnog koša (preko 50 cm). Prekratka, preduga, sedlasta (meka) ili šarenkasta leda. Nepravilni stavovi zadnjih nogu. Nepravilno kretanje. Savijen ili iznad leda nošen rep. Previše meka ili previše oštra dlaka. Bijele oznake koje prekrivaju više od 20% površine tijela i bjeline na glavi. Nježan kostur. Nervozni, bojažljivi ili histerični psi.
Na vrh Go down
 
Češki terijer FCI 246 (Terier Czeski)
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
DogMania :: Pasmine/Rase :: FCI Grupa 3-
Idi na: